Wie gaat er verliezen?


image

Vandaag spelen de Rode Duivels tegen Argentinie. Het belooft een spannende match te worden, maar voelen we ons nog steeds de twaalfde man als we het niet halen?

Het kan vreemd klinken in deze tijden van voetbalgekte, maar de Rode Duivels werden jarenlang niet aanvaard door de Belgen. De prestaties waren er niet en de supporters haakten af. Dit had dan opnieuw effect op de prestaties. Een soort vicieuze cirkel.

De laatste jaren zijn ze echter aan een opmars bezig en nu er ook een hele marketingstrategie bij hoort, hebben ze de harten van de Belgen weer veroverd. Voor mij is het de tweede keer dat ik deze voetvalgekte mee maak (de eerste was toen we ‘go west, to the USA’ gingen).

Als we naar de psychologie achter dit fenomeen kijken, leren we dat wanneer teams/groepen winnen, de supporters zich meer gaan associeren met het winnende team. “Wij hebben gewonnen. Wij hebben goed gespeeld.” Let er volgende keer maar eens op als je een wedstrijd mee volgt.

Wanneer er echter verloren wordt, dan nemen de supporters afstand van het team. “Ze hebben niet goed gespeeld. Ze hadden die match moeten winnen.”

Ik ben toch overtuigd dat er nog een volgende stap is, namelijk ook associeren in slechtere tijden. “Wij hebben verloren. We hebben echt ons best gedaan.”

Weet je al hoe jij zal reageren vanavond?

Meer lezen
Invloed – Robert. R. Cialdini

Advertisements
Tagged

Please share your thoughts!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: